Vreau să studiez în Suedia! (II) Cum realizez o aplicaţie de succes?

Dragă elev/student român,

În articolul anterior, am discutat despre cum alegem programul şi universitatea la care vrem să studiem, unde sunt resursele pe care trebuie să le parcurgem şi alţi factori pe care trebuie să îi luăm în considerare înainte de a ne muta într-o ţară străină.

Acum că ai găsit un program de studii care ţi se potriveşte, nu-ţi rămâne decât să creezi o aplicaţie care să îţi asigure un loc la universitatea aleasă. Cu alte cuvinte, de aici începe distracţia. Dar nu dispera! Chiar daca necesită puţin mai mult efort, eseul pe care trebuie să îl redactezi nu e imposibil de realizat, cu atât mai puţin restul documentelor de care ai nevoie. Fiindcă am trecut şi eu prin aceleaşi emoţii cu un an în urmă, iată cîteva ponturi care sper să te ajute:

  1. Ce anume mi se cere?

Pentru a aplica la orice universitate suedeză, vei folosi un sigur site, despre care am vorbit şi data trecută. Cu toate acestea, documentele care te fac eligibil pentru un master-program de studii variază, în funcţie de universitate. Tocmai de aceea este foarte important să citeşti cu mare atenţie secţiunea care prezintă criteriile de eligibilitate şi actele necesare aplicaţiei. Mai multe detalii găseşti aici şi aici.

  1. Nu te rezuma la strictul necesar!

Pentru a fi admisă la Karolinska Institutet, mi-au fost cerute numai 4 document: o scrisoare de motivaţie (statement of purpose – colega mea, Christina a scris un articol pe tema aceasta, care iti va fi de ajutor), C.V.-ul, dovada că am absolvit un program de licenţă de minim 180 de credite şi un certificat de competenţe lingvistice. Cu toate acestea, diferenţa dintre admişi şi respinşi se face la nivelul experienţei. Luând acest aspect în considerare, am ştiut că un simplu C.V. nu este suficient, aşa că am facut ce îţi recomand şi ţie să faci – am contactat două persoane alături de care am lucrat şi le-am cerut o scrisoare de recomandare. Ştiam cât de acerbă este concurenţa, şi că nu sunt singura care îşi doreşte să fie admisă la acest institut.

Cum faci asta? Reciteşte-ţi C.V.-ul şi alege 1-2 perioade de experienţă relevantă, după care discută cu cei care te-au coordonat si întreabă-i dacă ţi-ar putea oferi o scrisoare de recomandare. Dacă experienţa ta profesională nu este foarte bogată, apelează la unul dintre profesorii de la facultate, alături de care ai lucrat/interacţionat în anii de studiu, de preferat cineva specializat într-un domeniu apropiat de cel pe care vrei să îl aprofundezi pe viitor.

  1. Nu lăsa totul pe ultima sută de metri.

Chiar dacă perioada în care poţi să aplici se încheie abia în luna februarie, asta nu înseamnă că trebuie să aştepţi până atunci. Dacă eşti student la o universitate din România, februarie adesea înseamnă şi sesiune, deci examene şi proiecte care îţi vor ocupa o mare parte din timp. Mai mult decât atât, sunt unele etape din aplicaţie pe care nu poţi să le amâni. De exemplu, dacă nu ai deja un certificat de limbă (IELTS, Cambridge sau TOEFL), ideal ar fi să te înscrii şi să susţii acel examen cât mai repede cu putinţă. Pe lângă timpul pe care trebuie să îl aştepţi până la aflarea rezultatelor, trebuie să iei în considerare şi cazul în care vei dori să depui o contestaţie. Pentru examenul IELTS, o astfel de situaţie cere cel puţin două luni pentru a fi rezolvată. De asemenea, începe deja să abordezi persoanele despre care am discutat la punctul 2 – o discuţie din timp denotă profesionalism şi capacitatea de a înţelege că fiecare persoană îşi aranjează programul în funcţie de priorităţi.

Sper că acest articol să-ţi fie de folos şi să te ajute în redactarea unei aplicaţii de succes. Spor la scris!

My info:

email: daiana_vlad@stud.ki.se

Instagram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s