Vreau să studiez în Suedia! De unde încep?

Hej-Hej, dragă elev/student român!

Eşti pe cale să intri într-un nou capitol al vieţii tale, şi te-ai decis că ţi-ai dori să continui studiile în străinatate, mai exact în Suedia. Ţară nordică şi primitoare, standarde educaţionale înalte şi, nu în ultimul rând, universităţi care nu percep taxe de şcolarizare – toate suna foarte bine. Totuşi, a te muta singur/ă într-o ţara străină este o schimbare majoră, ce trebuie bine gandită. Pentru că este început de an universitar şi exact acum un an eram în locul tău, m-am gândit să îţi împărtăşesc câteva dintre lecţiile învaţate pe propria-mi piele, plus câteva ponturi care să-ţi vină în ajutor.

  1. Ce şi unde?

Înainte de toate, e important să alegi un program de studii şi, implicit, o universitate care să se potrivească profilului tău şi care să îţi ofere un atu în viitoarea carieră profesională. Oferă-ţi timp suficient pentru a cerceta oferta educaţională, pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru tine. Două locuri de unde poţi începe sunt University Admissions (unde vei încărca documentele necesare aplicaţiei) şi Study in Sweden.

  1. Cum?

După cum spuneam, programele de studii din universităţile suedeze sunt gratuite pentru cetăţenii Uniunii Europene – o veste excelentă pentru toţi studenţii şi elevii români! Cu toate acestea, traiul nu este unul ieftin, şi deşi costurile variază în funcţie de oraş, aspectul financiar trebuie luat în considerare înainte de orice. Din fericire, există resurse care te pot ajuta să-ţi faci o imagine mai clară despre ce înseamnă viaţa de zi cu zi în Suedia, eligibilitate pentru burse, etc. Mai multe informaţii poţi găsi aici (despre costuri) şi aici (despre burse).

Dragă viitor student în Suedia, sper că acest mic articol ţi-a fost util şi că lecturarea lui ţi-a adus o  imagine mai clară despre universităţile suedeze. Data viitoare, voi povesti mai pe larg în ce constă aplicaţia pentru Karolinska Institutet, însa pînă atunci, hej då!

My info:

Email: daiana.vlad@stud.ki.se

Linkedin

Instagram

 

One thought on “Vreau să studiez în Suedia! De unde încep?

  1. Bravo Daiana!
    Cu romani ca tine, mai avem o speranta ca viitorul nu este chiar asa sumbru. 🙂
    Succes in tot ceea ce intreprinzi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s