Ο απόλυτος οδηγός στα Ελληνικά για τις σπουδές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και στη Σουηδία

Για όσους δεν με γνωρίζετε, ονομάζομαι Χριστίνα και σπουδάζω το Master’s in Biomedicine στο Karolinska Institutet. Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη και πριν έρθω εδώ σπούδασα στο Βιολογικό ΑΠΘ. Από όσο γνωρίζω, το Ινστιτούτο Καρολίνσκα δεν είχε ξανά Ελληνίδα Digital Ambassador και έτσι αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες σε ένα πιο κατανοητό blog. Οι ερωτήσεις που έχω λάβει από συμπατριώτες ήταν είτε κοινές με όλες τις εθνικότητες, είτε λίγο πιο προσωπικές, για τη ζωή στη Σουηδία και άλλα πολλά. Παρακάτω, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο περιγραφική γίνεται, για να καλύψω όλα τα πεδία. Το παρόν blog αφορά όλους τους Έλληνες που επιθυμούν να σπουδάσουν το πρόγραμμά μου, ή άλλα προγράμματα στο Καρολίνσκα ή και σε άλλα πανεπιστήμια της Σουηδίας.

Κατηγορία Α’: Διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο Καρολίνσκα

“Τι βαθμό πτυχίου χρειάζομαι για να εισέλθω;”
Στη Σουηδία δεν υπάρχει αριθμητική βαθμολογική κλίμακα, γι’ αυτό και δεν είναι στα προαπαιτούμενα να έχεις κάποιο συγκεκριμένο βαθμό πτυχίου. Το πιο σημαντικό είναι η εμπειρία και το γενικό προφίλ του υποψηφίου, για να καταφέρει κανείς να εισέλθει.

“Πώς να γράψω το statement of intent;”
Το statement of intent είναι ένα κείμενο καθαρά προσωπικό, οπότε κανείς δεν μπορεί να το γράψει αντί για εσένα. Το πρώτο πρόσωπο είναι κατάλληλο, όσο γίνεται σε παθητική φωνή και με επίσημη (επιστημονική, όπου αρμόζει) γλώσσα. Καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι υπερβολικά λυρικές προτάσεις, άλλωστε δεν πρόκειται για δοκίμιο, αλλά για μια επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να περιέχει γιατί σε ένδιαφέρει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και πρόγραμμα αλλά και τι μπορείς να αποδόσεις, αν εσύ επιλεγείς, σε σύγκριση με όλους τους άλλους αιτούντες. Θα πρέπει να δείχνει την εσωτερική σου φλόγα για το αντικείμενο, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές. Έχω γραψει και στα αγγλικά blog σχετικά με ακριβώς αυτό το θέμα, κάνε κλικ εδώ.

“Τι να βάλω στο CV form στο πεδίο research experience;”
Η ερευνητική εμπειρία είναι ένα από τα κομμάτια του CV που δύκολα μπορεί κανείς να συμπληρώσει, διότι σπάνια έχει εμπειρία εκτός ακαδημαϊκού επιπέδου. Το CV είναι ανοιχτό σε ερμηνεία σε πολλά πεδία και δεν έχει πολλές οδηγίες, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρκετά ξεκάθαρο, αφού δηλώνεται ότι πρέπει το project να ήταν εκτός του προγράμματος της σχολής.

Πολλές φορές έχω ερωτηθεί αν η παρακτική Εράσμους, μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το πεδίο. Γενικά, είναι ίσως πιο ταιριαστή στην εργασιακή εμπειρία, ανάλογα φυσικά και με το τι έκανες όταν την εκπόνησες.

Υπενθυμίζω ότι τα παραπάνω είναι συμβουλές από την προσωπική μου εμπειρία και δεν είναι δεσμευτικές σε καμία περίπτωση. Καλή επιτυχία στην αίτηση!

Κατηγορία Β’: Το πρόγραμμα σπουδών του Μάστερ στη Βιοϊατρική

“Τι είναι η Βιοϊατρική; Ποιες είναι οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης;”
Για να λύσω μια κοινή απορία, με το πτυχίο της Βιοϊατρικής δεν είσαι γιατρός. Όμως είσαι επιστήμων ειδικευμένος/η στη φυσιολογία του ανθρώπου και στις ασθένειες που πλήγουν την ανθρωπότητα. Θα γνωρίζεις τον μοριακό μηχανισμό πίσω από τις ασθένειες, παρά τα συμπτώματα ή τον τρόπο διάγνωσης. Μετά από τις σπουδές σου μπορείς να κυνηγήσεις και ένα διδακτορικό, να μείνεις στην έρευνα και να χρηματοδοτείσαι από το πανεπιστήμιο ή από εταιρίες και άλλα ιδρύματα για να προσπαθείς να απαντάς σε ερωτήματα επιστημονικής φύσεως. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εργασίας στον επιχειρηματικό κόσμο, σε φαρμακοβιομηχανίες ή νοσοκομεία με σκοπό την εφεύρεση θεραπευτικών σκευασμάτων κ.ά. Στη Σουηδία υπάρχει αρκετά καλή χρηματοδότηση στις επιστήμες και πολλές εταιρίες φαρμάκων ή διαγνωστικά κέντρα. Οι ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης είναι πολλές, ειδικά και σε σχέση με την Ελλάδα. Φυσικά, δεν πρόκειται για τη γη της Επαγγελίας, όμως οι άξιοι δεν πηγαίνουν χαμένοι. 

“Πώς είναι δομημένο το πρόγραμμα;” 
Το πρόγραμμα το παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 35-40 φοιτητές. Τα μαθήματα εξετάζονται γραπτά, σε μπλοκς, δηλαδή μόλις διδάσκεσαι ένα μάθημα δίνεις την εξέταση και προχωράς στο επόμενο. Δεν υπάρχει εξεταστική περίοδος όπως στην Ελλάδα. Τα πρώτα δύο εξάμηνα είναι κυρίως θεωρία και τα 2 τελευταία σχεδόν αποκλειστικά εργαστήριο. Διακοπές υπάρχουν τα Χριστούγεννα (2 εβδομάδες περίπου) και το Καθολικό Πάσχα (1 εβδομάδα), επίσης το Καλοκαίρι (εξαρτάται, αν διαλέξει κανείς το εργαστήριο τελειώνει 2 Ιουνίου, αλλιώς το μάθημα From Science to Business τελειώνει 26 Μαΐου περίπου) .

“Είναι πιο δύσκολο από τα προγράμματα της Ελλάδας;”
Όχι ιδιαίτερα πιο δύσκολο, είναι δομημένο έτσι που μερικές φορές είναι πιο εύκολο, κατά τη γνώμη μου. Τα μαθήματα είναι πιο περίπλοκα, όμως το πρόγραμμα σου επιτρέπει να αφοσιώνεσαι σε ένα θέμα τη φορά, οπότε και αυτό ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας.

“Είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για μένα;”
Το πρόγραμμα της Βιοϊατρικής είναι πολύ ευρύ, καλύπτει πάρα πολλά θέματα σε όλους τους τομείς και είναι δική σου επιλογή το πού θα πάρεις τα 3 πρότζεκτ σου για να το εξειδικεύσεις. Έτσι, λοιπόν, προσωπικά δεν μπορώ να κατευθύνω κανέναν αν είναι όντως το κατάλληλο πρόγραμμα, μόνο μπορώ να ενημερώσω για το πώς είναι η ύλη και οι στόχοι του προγράμματος για να αποφασίσει ο καθένας αν του ταιριάζει.

Όλοι οι τομέις καλύπτονται από την άποψη των πρότζεκτ, γιατί διαλέγεις ελεύθερα σε ποιο εργαστήριο θέλεις να πας, στο ΚΙ είτε με κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής σε άλλες χώρες ή σε επιχειρήσεις. Θα μπορούσες, για να σιγουρευτείς, να ρίξεις μια ματιά στα προφίλ των καθηγητών σχετικών με τα ενδιαφέροντά σου στο ki.se και να εντοπίσεις από τώρα πιθανά εργαστήρια.

Για να ικανοποιήσεις τις απορίες σου σχετικά με το πρόγραμμα, τα μαθήματα, τον τρόπο εξέτασης, την ύλη και τα λοιπά, απευθύνσου εδώ.

Κατηγορία Γ’: Η ζωή στη Σουηδία – η διαμονή, ο χειμώνας και το κόστος

“Πόσο υψηλό είναι το κόστος ζωής;”
Με μια λέξη, το κόστος ζωής είναι υψηλό, να μην πω ψέμματα. Με “σκληρή” οικονομία (800-)1000 ευρώ το μήνα, διότι να ενοίκια είναι ακριβά και γενικά όλα είναι ακριβά για το ελληνικό πορτοφόλι. Πολύ ακριβή είναι η διασκέδαση σε μπαρ και σε κλαμπ. Το σούπερ μάρκετ είναι σε συγκρίσιμα με την Ελλάδα επίπεδα, δεν θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα πιο ακριβό.

“Υπάρχουν υποτροφίες;” 
Υποτροφίες από το ΚΙ δεν υπάρχουν για Ευρωπαίους, διότι δεν επιβαρυνόμεθα με δίδακτρα. Οι διεθνείς φοιτητές που πληρώνουν πολύ υψηλά δίδακτρα διεκδικούν τις υποτροφίες για να απαλυφθούν τα έξοδα (των διδάκτρων). Έξοδα διαβίωσης δεν καλύπτονται απ’ όσο ξέρω με κάποια υποτροφία εντός Σουηδίας, ίσως αν βρεις κάποια υποτροφία από Ελλάδα για εξωτερικό (πχ ΙΚΥ).

“Μπορώ να βρω μια δουλειά και να στηρίξω τον εαυτό μου οικονομικά;”
Είναι δύσκολο να δουλεύεις παράλληλα με τη σχολή γιατί το πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό (το πρώτο εξάμηνο ειδικά) και πολλές ώρες κάθε μέρα, οπότε το ΚΙ συμβουλεύει να αποφύγεις να δουλεύεις. Ίσως για πολύ λίγες ώρες και μέσα στα σαββατοκύριακα, αλλά πραγματικά δεν θα το συμβούλευα, ειδικά για την αρχή. Υπάρχουν στο πανεπιστήμιο κάποιες δουλειές για φοιτητές, που αποδίδουν κάποιο ποσό, όμως δεν είναι αρκετό για να στηριχθεί κανείς μόνος του οικονομικά.

“Να κάνω αίτηση στο kihousing; Ποια εστία να διαλέξω;”
Σημειώνω πως είναι πολύ σημαντικό να κάνεις αίτηση για εστίες μέσω του Καρολίνσκα, διότι η εύρεση διαμερίσματος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη πριν έρθεις στη Σουηδία. Οι αιτήσεις γίνονται όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ως επιβεβαίωση της αποδοχής σου, επισύναψε το PDF με τα αποτελέσματα από το universityadmissions.se.

Πολλές φορές έχω ερωτηθεί ποια εστία είναι καλύτερη. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δυστυχώς δεν μπορώ να εκπροσωπήσω οποιονδήποτε φοιτητή, διότι εξαρτάται από τις χρηματικές δυνατότητες και τις προτεραιότητες του καθενός. Για παράδειγμα, για κάποιον είναι σημαντικό να μη μοιράζεται το μπάνιο με άλλους, για άλλους είναι ασήμαντο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πολλές οι επιλογές και δίνεται η δυνατότητα αρίθμησης των προτιμήσεων στην πλατφόρμα του kihousing.

“Πώς θα βρω σπίτι εκτός εστίας;”
Η αναζήτηση σπιτιού είναι δύσκολη. Υπάρχουν αρκετοί που προσπαθούν να εξαπατήσουν νέους ειδικά φοιτητές από το εξωτερικό, οπότε συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή. Κάποιες έξυπνες λύσεις είναι να ψάξεις σπίτι για πιο νωρίς από τον Αύγουστο, διότι τότε η ζήτηση είναι εξαιρετικά υψηλή. Θα βοηθούσε να έρθεις εδώ ένα ταξίδι με σκοπό να δεις μερικά σπίτια. Αλλιώς θα χρειαστεί πολλά μέηλ για να πάρεις κάποια απάντηση. Δεν είναι όμως αδύνατο, πολλοί συμφοιτητές μου βρήκαν έτσι σπίτι πριν να έρθουν. Με λίγη τύχη και πολλή επιμονή όλα γίνονται!

“Πειράζει που δεν μιλώ Σουηδικά;”
Όλοι σχεδόν, παντού, σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα, μιλούν Αγγλικά. Τόσο πολύ που είναι εύκολο να χάσεις το μεράκι για να μάθεις τη γλώσσα. Αυτό ίσως έρθει εμπόδιο στην εύρεση εργασίας μετέπειτα. Προτείνω να φροντίσεις να φτάσεις σε καλό επίπεδο κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, αν επιθυμείς να κυνηγήσεις εργασία στη Σουηδία εκτός από την ακαδημαϊκή καριέρα.

“Έχω ακούσει ότι είναι δύσκολο να προσαρμοστεί κανείς στη Σουηδία, ισχύει;”
Κι αυτό, όπως η επιλογή εστίας, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Μερικά άτομα προσαμόζονται εύκολα σε νέες πραγματικότητες και άλλα όχι τόσο. Προσωπικά έχω ζήσει στο εξωτερικό ξανά για μερικούς μήνες σε πρόγραμμα Εράσμους και είμαι μάλλον ευπροσάρμοστη, οπότε δεν δυσκολεύτηκα.

‘Εχω, μετά λύπης μου, διαβάσει πολλά μέηλ με τρομακτικές περιγραφές για τη Σουηδία που έχουν μεταφερθεί σε μερικούς φοιτητές από διάφορα άτομα. Η προσωπική μου εμπειρία είναι πολύ θετική. Είμαι φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο και έτσι βρίσκομαι σε προστατευμένο περιβάλλον, ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν έχω αντιμετωπίσει ούτε ένα περιστατικό κακής συμπεριφοράς απέναντί μου.

“Πώς επιβιώνει κανείς με το κρύο και το σκοτάδι;”
Ο καιρός δεν είναι τόσο τρομακτικός, ούτε το σκοτάδι τόσο έντονο, ίσως το χειμώνα νυχτώνει 2 ώρες πριν από την Ελλάδα και ξημερώνει αργότερα, αλλά έχεις μαθήματα και δεν το καταλαβαίνεις. ‘Η, τι να πω, ίσως είμαι θετικός άνθρωπος και δεν επηρεάζομαι από αυτά. Πάντως κανένας συμφοιτητής μου δεν παραπονέθηκε τόσο έντονα, επίσης. Εννοείται πως δεν είναι τόσο διασκεδαστικό το σκοτάδι, όμως με συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορείς να διατηρήσεις τα φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας μέσα στην μέρα. Η άνοιξη είναι λίγο ζόρικη γιατί τη μια μέρα μπορεί να χιονίζει και την άλλη να έχει ήλιο. Με λίγο χιούμορ, όμως, όλα ξεπερνιούνται.

“Είσαι ευχαριστημένη από τη ζωή στη Σουηδία;”
Είναι μια ερώτηση που λαμβάνω σε όλα τα μέηλ από συμπατριώτες. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένη, όμως αυτό δεν εγγυάται την αντίστοιχη ευχαρίστηση σε όλους. Μέσα σε λίγους μήνες γνώρισα πάρα πολλά άτομα με εξαιρετικά διαφορετικές εμπειρίες ζωής και έκανα μερικά υπέροχα ταξίδια ή συμμετείχα σε δρώμενα και δραστηριότητες που δεν έιχε βάλει ποτέ ο νους μου! Επίσης, έμαθα πολλά, περισσότερα από όσα πιστεύω η ίδια, από άποψη επιστήμης, και είμαι ήδη στη διαδικασία εφαρμογής των γνώσεών μου στο εργαστήριο, από τον πρώτο χρόνο σπουδών.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να απάντησα στις ανησυχίες και στους φόβους σου. Αν χρειαστείς βοήθεια θα είμαι στη διάθεσή σου.

Φιλικά,

Χριστίνα

KI Instagram Ambassador: ακολούθησε τον λογαριασμό @kistudents

Τρόποι επικοινωνίας:
– email: christina.neofytou@stud.ki.se (για περεταίρω ερωτήσεις)
– LinkedIn: Christina Neofytou
– Instagram: @christie_inabow

Featured Image: Modified from Pixabay (@sinisamaric1) CC0 Licence

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s